Άγιος Πέτρος

Ο Άγιος Πέτρος εμφανίζεται στις πλαγιές του Πάρνωνα λίγα χιλιόμετρα μετά τη μονή Μαλεβής. Είναι ένα παραδοσιακό κεφαλοχώρι σε υψόμετρο 940 μέτρων, δημοφιλές ως περιηγητικός ή τουριστικός προορισμός. Πολλοί προσκυνητές από το μοναστήρι της Μαλεβής, αλλά και ορειβάτες με προορισμό τις κορυφές του Πάρνωνα, διέρχονται καθημερινά από τον οικισμό. Ο οικισμός χαρακτηρίζεται από τα καλοδιατηρημένα πετρόχτιστα σπίτια και από την κεντρική εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου που ξεχωρίζει ανάμεσά τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πυργόσπιτα του χωριού, όπως ο Πύργος Τρικαλίτη, μια οχυρή διώροφη κατοικία με πολεμίστρες που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα.

Το τοπίο γύρω από τον οικισμό του Αγίου Πέτρου διαφοροποιείται αρκετά σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή. Εδώ λόγω των εδαφικών συνθηκών αλλά και της ευνόησης από τον άνθρωπο, ένα ψηλό δάσος πλατυφύλλων ευδοκιμεί σε αντίθεση με τα κωνοφόρα – έλατα, πεύκα και δενδρόκεδρα – της ευρύτερης περιοχής. Φυλλοβόλα δέντρα όπως καστανιές, κερασιές, πλατάνια, οστριές και λεύκες δίνουν διαφορετικό τόνο στο τοπίο ανάλογα με την εποχή.

Στον Άγιο Πέτρο λειτουργεί Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης που έχει θεματικό πεδίο τα ενδημικά και σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας του Πάρνωνα με κύρια έμφαση στο ορεινό τμήμα του.

Print Friendly, PDF & Email