Ορεινό δάσος

Ο Πάρνωνας καλύπτεται σε ολόκληρη σχεδόν την ορεινή ζώνη από ψηλά δάση μεσογειακών κωνοφόρων όπως η κεφαλληνιακή ελάτη (Abies cephalonica) και η μαύρη πεύκη (Pinus nigra). Σπανιότερα συναντάται ανάμεσά τους το δενδρόκεδρο (Juniperus drupacea). Τα παραπάνω είδη σχηματίζουν αμιγείς ή μικτές συστάδες από το υψόμετρο των 700 μέτρων μέχρι τα δασοόρια που βρίσκονται στα 1700 περίπου μέτρα. Από εκεί και πάνω εκτείνεται η γυμνή από δένδρα ψευδαλπική ζώνη των κορυφών. Η μαύρη πεύκη εμφανίζεται και κυριαρχεί κυρίως προς τα ΒΔ του βουνού. Σταδιακά προς τα νότια παραχωρεί την θέση της στην κεφαλληνιακή ελάτη σχηματίζοντας στο ενδιάμεσο εκτεταμένες μικτές συστάδες.

Οι δύο τύποι οικοτόπων – δάση κεφαλληνιακής ελάτης και μαύρης πεύκης – είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την Ελλάδα. Το είδος Abies cephalonica είναι ενδημικό της Ελλάδας[1], ενώ τα δάση της Pinus nigra αποτελούν οικότοπο προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.


[1] Η κεφαλληνιακή ελάτη εμφανίζεται στα βουνά της κεντρικής και νότιας Ελλάδας από την Νότια Πίνδο και νοτιότερα. Στα όρη της Πελοποννήσου Πάρνωνα και Ταΰγετο τα δάση της αποτελούν τα νοτιότερα ελατοδάση της Ευρώπης.

 

Print Friendly, PDF & Email