Μονή Έλωνας

Σε μια απόκρημνη βραχώδη πλαγιά πάνω από τη χαράδρα του Δαφνώνα είναι χτισμένο το μοναστήρι της Έλωνας[1]. Η ιστορία της ξεκινάει τον 14ο αιώνα όπου, με θαυμαστό τρόπο, στο δυσπρόσιτο τόπο που βρίσκεται σήμερα η μονή, βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας. Το μοναστήρι χτίστηκε τον 16ο αιώνα και ήκμασε κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, Σημαντική ήταν η συμβολή της μονής στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821 γεγονός που πιστοποιείται και από έγγραφο της Πελοποννησιακής γερουσίας[2]. Μετά την απελευθέρωση παρήκμασε, η περιουσία της καταπατήθηκε και οι μοναχοί εκδιώχθηκαν. Ανασυστάθηκε το 1972 και λειτουργεί με γυναικεία αδελφότητα έως σήμερα. Το καθολικό της μονής που χρονολογείται από το 1809 είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζει πανηγυρικά στις 15 Αυγούστου.


[1] Η Μονή Έλωνας είναι χτισμένη μέσα στο βράχο σε υψόμετρο 570 μέτρων. Απέχει 17 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο και 15 από το χωριό Κοσμάς.

[2] Πελοποννησιακή Γερουσία ονομάστηκε πρώτος οργανισμός διοίκησης που συγκροτήθηκε από τους επαναστατημένους Έλληνες της Πελοποννήσου τον Μάιο του 1821, αμέσως μετά το ξέσπασμα της επανάστασης και λειτούργησε μέχρι την Β’ Εθνοσυνέλευση Άστρους, τον Απρίλιο του 1823.

Print Friendly, PDF & Email