Κοσμάς

Μετά τη Μονή Έλωνας ο δρόμος ανηφορίζει στα 900 μέτρα και διασχίζει το οροπέδιο του Κοσμά. Ο Κοσμάς είναι ένα ορεινό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 1150 μέτρων πάνω στον Πάρνωνα, κοντά στα όρια με τον νομό Λακωνίας. Ο οικισμός περιβάλλεται από ψηλό δάσος με έλατα και καστανιές. Χαρακτηρίζεται από την μεγάλη λιθόστρωτη πλατεία που σκιάζεται από αιωνόβια πλατάνια, αλλά και από τα άφθονα νερά που ρέουν αδιάκοπα από τις κρήνες. Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει ο ναός των Αγίων Αναργύρων.

Ιστορικά πρωτοεμφανίζεται στα 1592 μ.Χ., όταν με το όνομα Άγιος Κοσμάς, αναφέρεται σε γράμμα του μητροπολίτη Μονεμβασίας Γενναδίου. Σημαντική ήταν η συμβολή του χωριού στην Επανάσταση του 1821 αλλά και στην αντίσταση κατά των Ιταλών και Γερμανών κατακτητών κατά τη διάρκεια της κατοχής 1941-44. Για αντίποινα το χωριό κάηκε, ενώ στα χρόνια του εμφυλίου λεηλατήθηκε και εγκαταλείφθηκε. Λίγα χρόνια αργότερα όμως ανοικοδομήθηκε και ξανακατοικήθηκε.

Ο Κοσμάς το χειμώνα έχει λιγοστούς κατοίκους. Οι περισσότεροι κάτοικοι χειμωνιάζουν στο Γεράκι και στο Βρονταμά της Λακωνίας. Το καλοκαίρι όμως ζωντανεύει από τους Κοσμίτες που επιστρέφουν και από πολλούς παραθεριστές.

 

Print Friendly, PDF & Email