Λεωνίδιο

Κάτω από τον Πάρνωνα στις ακτές του Μυρτώου πελάγους είναι χτισμένο το Λεωνίδιο. Κέντρο της Τσακωνιάς τους δύο τελευταίους αιώνες και πρωτεύουσα της Κυνουρίας[1], η πόλη πήρε το όνομά της από το εκκλησάκι του Αγίου Λεωνίδη[2] που αναφέρεται σε χρυσόβουλο του Ανδρόνικου Παλαιολόγου το 1293. Το Λεωνίδιο είναι μια πόλη στενά συνδεμένη με τη θάλασσα σε όλη την ιστορική της διαδρομή. Η μικρή σε έκταση καλλιεργήσιμη γη και η απομόνωση από τα βουνά έστρεψε από νωρίς τους Τσάκωνες στη θαλάσσια οδό. Το ναυτικό κεφάλαιο απέδωσε φέρνοντας στην περιοχή πλούτο και πολιτισμό. Δείγμα της οικονομικής ευημερίας είναι η εικόνα του οικισμού με τα δίπατα και τρίπατα αρχοντόσπιτα και τους πύργους που έχουν χτιστεί πριν από το 1800 και από τα νεοκλασικά αρχοντικά των μέσων του 19ου αιώνα. Το Λεωνίδιο έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός με σκοπό την προστασία της αρχιτεκτονικής του κληρονομιάς[3]. Τα τελευταία χρόνια πρόσφατα υιοθετημένα έθιμα της Λαμπρής και καλοκαιρινές εορταστικές εκδηλώσεις αποτελούν πόλο έλξης σημαντικού αριθμού τουριστών[4].


[1] Παλαιότερα πρωτεύουσα της Επαρχίας Κυνουρίας ενώ σήμερα του Δήμου Νότιας Κυνουρίας.

[2] Εικάζεται ότι ο ναός του αγίου υπήρχε παλιότερα στην παραλία του Λεωνιδίου.

[3] Στο Λεωνίδιο σήμερα σώζονται τρία σημαντικά προεπαναστατικά μνημεία της Πελοποννήσου. Ο Πύργος του Τσικαλιώτη (πυργόσπιτο του 1808), το αρχοντικό Πολυτίμου (1816) και το αρχοντικό Κατσικογιάννη (1807).

[4] Πρόκειται για την κατασκευή και ανύψωση πολύχρωμων αερόστατων το βράδυ της ανάστασης και για τις καλοκαιρινές γιορτές της τσακώνικης μελιτζάνας.

 

Print Friendly, PDF & Email