Βασκίνα

Η Βασκίνα βρίσκεται σε οροπέδιο, 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λεωνιδίου. Αποτελείται από δύο οικισμούς, την Άνω και Κάτω Βασκίνα, χτισμένους σε υψόμετρο 800 μέτρων[1]. Η διαδρομή από το Λεωνίδιο για το οροπέδιο της Βασκίνας είναι ανηφορική και ελικοειδής καθώς διέρχεται ανάμεσα από τους Τσακώνικους Βράχους ενώ παράλληλα προσφέρει πανοραμική θέα προς τη πεδιάδα του Λεωνιδίου. Η Βασκίνα σήμερα έχει ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, κυρίως κτηνοτρόφους, οι οποίοι διατηρούν μαντριά και στάνες εκτρέφοντας αιγοπρόβατα.

Ο οικισμός περιβάλλεται από βοσκότοπους, φρυγανολίβαδα και εγκαταλειμμένα χωράφια σε βαθμίδες με ξερολιθιές. Οι εκτεταμένοι βοσκότοποι και τα φρύγανα αποτελούν ιδανικό χώρο για μελισσοκομική δραστηριότητα και παραγωγή υψηλής ποιότητας μελιού από το θυμάρι που φύεται άφθονο μαζί με άλλα αρωματικά φυτά.

Η εγκατάλειψη της περιοχής κατά τις τελευταίες δεκαετίες είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή της χρήσης στη γη. Η εικόνα του τοπίου άλλαξε δραματικά στο οροπέδιο πρόσφατα με την παραχώρηση δεκάδων εκταρίων βοσκοτόπων για εγκατάσταση ηλιακών πάνελ (φωτοβολταϊκών μονάδων).


[1] Κοντά στη Βασκίνα  έχουν αποκαλυφθεί δύο κτιστοί τάφοι των ύστερων μυκηναϊκών χρόνων (14ος αιώνας π.Χ.). Οι τάφοι αυτοί είναι ενδεικτικοί ύπαρξης στην περιοχή μυκηναϊκού νεκροταφείου και οικισμού. Βρέθηκαν επίσης ενδιαφέροντα ευρήματα, αγγεία, όστρακα, θραύσματα και κυρίως κεραμική των Μυκηναϊκών χρόνων.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email