Άστρος Κυνουρίας

Μόλις 4 χιλιόμετρα από την θάλασσα βρίσκεται η κωμόπολη του Άστρους. Με πληθυσμό περίπου 3.000 κατοίκους είναι το κέντρο της βόρειας Κυνουρίας και έδρα του ομώνυμου δήμου. Ο οικισμός περιβάλλεται από ελαιώνες και γύρω του απλώνεται εύφορη κι εκτεταμένη πεδιάδα. Η παραγωγή και η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κι ιδιαίτερα του λαδιού αποτελεί την σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή. Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός συγκεντρώνει σημαντικό μέρος της απασχόλησης των κατοίκων.

Η πρώτη επίσημη αναφορά της πόλης με το όνομα «Άστρος» συναντάται σε χρυσόβουλο του έτους 1293 του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου. Στο Άστρος το 1823 διεξήχθη η Β’ Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων[1]. Οι εργασίες της εθνοσυνέλευσης τελέστηκαν στο ‘‘Αγροκήπιο’’ δίπλα από τη Σχολή Kαρυτσιώτη που σήμερα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άστρους. Στο Άστρος βρίσκεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και η έδρα του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού.


[1] H επίσημη έναρξη των εργασιών της B’ Eθνικής Συνέλευσης έγινε στις 29 Mαρτίου υπό την προεδρία του Πετρόμπεη Mαυρομιχάλη. Στις 13 Aπριλίου του 1823 η Eθνοσυνέλευση ψήφισε το νέο αναθεωρημένο Σύνταγμα της επαναστατημένης Eλλάδας που, επειδή βασίζεται στο σύνταγμα της Eπιδαύρου, ονομάστηκε “Nόμος της Eπιδαύρου”. Στις 18 Aπριλίου, αφού ορίστηκε έδρα της διοίκησης η Tρίπολη και αποφασίστηκε σύγκληση νέας Eθνοσυνέλευσης μετά από μια διετία, η B’ Eθνική Συνέλευση των Eλλήνων έκλεισε τις εργασίες της με διακήρυξη που διασάλπιζε για μια ακόμη φορά “την πολιτικήν των Eλλήνων ύπαρξιν και ανεξαρτησίαν”. Στον χώρο της B’ Eθνικής Συνελεύσης το 1899 τοποθετήθηκε αναθηματική πλάκα που υπενθυμίζει στους επισκέπτες την ιερότητα του χώρου.

Print Friendly, PDF & Email