Καστάνιτσα

Ο ιστορικός οικισμός της Καστάνιτσας βρίσκεται χτισμένος στις ΒΑ πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 840 μέτρων. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα γραπτά στοιχεία η Καστάνιτσα είναι το αρχαιότερο χωριό της Τσακωνιάς, ενώ η τσακώνικη διάλεκτος χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα από τους μεγαλύτερης ηλικίας κατοίκους. Είναι χαρακτηρισμένη διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική όπου κυριαρχούν οι πλάκες ασβεστόλιθου[1]. Ο οικισμός περιβάλλεται από μεγάλο δάσος καστανιάς (Castanea sativa) που καλλιεργείται για την παραγωγή κάστανου[2]. Το δάσος της Καστάνιτσας έχει ώριμα και μεγάλων διαστάσεων δένδρα[3] και με έκταση 4.500 στρέμματα αποτελεί το μεγαλύτερο δάσος καστανιάς στον Πάρνωνα. Μικρότερης έκτασης συστάδες καστανιάς υπάρχουν γύρω από τους οικισμούς Άγιο Πέτρο και Κοσμά.

Στην Καστάνιτσα λειτουργεί Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης με αντικείμενο τη χρήση του δάσους και των ορεινών οικοσυστημάτων από τον άνθρωπο.


[1] Η παραδοσιακή τσακώνικη αρχιτεκτονική της Καστάνιτσας χαρακτηρίζεται από τις στέγες με πλάκες ασβεστόλιθου και τη χρήση του ασβέστη στους τοίχους και τις αυλές.

[2] Η παραγωγή του κάστανου ανέρχεται σε εκατοντάδες τόνους ετησίως και γιορτάζεται με τη γιορτή του κάστανου που γίνεται κάθε χρόνο στο τέλος του Οκτώβρη.

[3] Η καλλιέργεια καστανιάς για την παραγωγή καρπών γίνεται στα κασταναριά τα οποία είναι δάση που δεν υλοτομούνται. Αντίθετα τα δάση καστανιάς που προορίζονται για την παραγωγή ξυλείας είναι τα καστανωτά που υλοτομούνται σταδιακά κάθε 20 – 40 χρόνια.

 

Print Friendly, PDF & Email