Οι αρχαίες Πρασιές και ο κάμπος του Λεωνιδίου

Οι αρχαίες «Πρασιαί» ή «Βρασιαί» ήταν οικισμός στην θέση του σημερινού Λεωνιδίου. Η αρχαιολογική έρευνα τοποθετεί την αρχαία πόλη στη σημερινή Πλάκα. Αναφέρει ότι κατοικούνταν από τον 16 αιώνα π.Χ. και ήταν η σημαντικότερη στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Κυνουρίας μέχρι και τη Λακωνία.

Από την τοποθεσία των αρχαίων Πρασιών διέρχεται, και ανεβαίνει ελικοειδώς, ο δρόμος που οδηγεί προς τα Τσιτάλια. Η θέση πάνω στο ύψωμα προσφέρει πανοραμική θέα προς τον κάμπο του Λεωνιδίου καθώς και στον ίδιο τον οικισμό που βρίσκεται ΒΔ κάτω από τους επιβλητικούς Τσακώνικους Βράχους.

Η εικόνα του γόνιμου κάμπου φανερώνει ότι η κύρια οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων είναι η γεωργία. Πρόκειται για 4.500 στρέμματα γης υψηλής παραγωγικότητας όπου καλλιεργούνται ελιές, εσπεριδοειδή, αλλά κυρίως κηπευτικά, πολλά από αυτά σε θερμοκήπια. Κυριαρχεί η καλλιέργεια της Τσακώνικης μελιτζάνας, με την ιδιαίτερη και χαρακτηριστική γλυκιά γεύση της, η οποία έχει χαρακτηρισθεί ΠΟΠ και έχει ταυτοποιηθεί γενετικώς[1]. Η ντομάτα είναι επίσης μία από τις πιο κοινές καλλιέργειες του κάμπου, ενώ άλλα δευτερεύουσας σημασίας είναι τα μαρούλια, κολοκύθια, φασόλια, πιπεριές.


[1] Έχει καταγραφεί πλήρως η σύνθεση του κυτταρικού DNA.

 

Print Friendly, PDF & Email